1- Sarımsak ve soğan
Soğan ve sarımsakla yemek pişirmek hem yemeğinize lezzet katabilir hem de bağırsak sağlığınızı iyileştirebilir. Çiğ soğan ve sarımsak prebiyotik açısından daha yüksektir ve bağırsak sağlığını artırmak için salata sosu, salsa veya diğer malzemelerde kullanılabilir.
2- Zencefil ve zerdeçal
Zencefil bağırsak hareketliliğini artırır ve geğirme, şişkinlik, hazımsızlık ve mide bulantısı gibi çok çeşitli gastrointestinal şikayetleri hafifletebilir. Zerdeçal antiinflamatuardır ve çalışmalar, irritabl bağırsak sendromu ve inflamatuar bağırsak hastalığı da dahil olmak üzere sindirim bozukluklarını hafifletebildiğini göstermiştir.
3- Pırasa
Sarımsak ve soğanın da bulunduğu allium ailesinden olan pırasanın, içerdiği prebiyotikler sayesinde bağırsak sağlığına faydalı olduğu biliniyor.
4- Enginar
Enginar, yüksek lif içeriği ve hem prebiyotik hem de probiyotik içeriği sayesinde yaygın olarak antiinflamatuar ve sindirime yardımcı olarak bilinir. Probiyotik alımınızı arttırmak için yoğurt bazlı bir sosla enginar tüketebilirsiniz.
5- Rezene
Yemekten sonra rezene tohumlarını çiğnemek, sindirime yardımcı olmanın yanı sıra yemek sonrası gaz oluşumunu da önlüyor. Rezenenin kendisi lif açısından yüksektir ve prebiyotik bir besindir.
6- Brüksel lahanası
Brüksel lahanasını lif, C vitamini ve K vitamini açısından oldukça zengindir. Turpgillerden olan brüksel lahanasını düzenli olarak tüketmek, bağırsak sağlığınız için oldukça önemlidir.
7- Ispanak
Zengin bir lif, demir ve magnezyum kaynağı olan ıspanak, demir emilimine yardımcı olmak için C vitamini içeren diğer birçok meyve ve sebzeyle karıştırılarak tüketilebilir.
8- Muz
Muz, bağırsağa fayda sağlayan prebiyotikler açısından zengindir. Muzu tüketmek oldukça kolaydır çünkü çok rahat taşınabilir ve olduğu gibi yenilebilir.
9- Avokado
Sebzelerdeki gibi meyvelerde de bağırsaklar için faydalı olan prebiyotikler bulunuyor. Bu meyvelerin en başında da her türlü hali güzel olan avokado yer alıyor.
10- Nar
Gelelim bağırsak sağlığı için faydalı olan bir diğer besine Nar’a. Narlar, sarımsak ve soğan gibi gazı tetiklemeyen prebiyotikler olan polifenoller açısından zengindir ve aynı zamanda bağırsak astarını koruyan mukus tabakasının desteklenmesine ve iyileşmesine yardımcı olur.